De Achterflap

“Milieuactivist”

 
 
61258628_2421103367946988_7533582235883012096_o (1).jpg
 

“Ik ben eigenlijk eerder een ‘environmentalist’. Dit houdt in dat ik niet protesteer, maar dat ik mij focus op wat ik kan doen voor het milieu. Mensen hebben het vaak niet door dat het kleine ook van grote betekenis kan zijn. Ik let bijvoorbeeld op wat ik koop (en wat ik niet koop) en ik organiseer opruimacties op het strand met basisschoolleerlingen over de hele wereld. Protesteren is een momentopname, ik ben van mening dat je elke dag iets kunt betekenen. Mijn activisme komt uit activiteit, ik ben constant in actie voor het milieu.

Ik ben opgegroeid in Algarve (Portugal), een minuut bij het strand vandaan. Ik herinner mij nog goed dat als kind de strandwacht naar ons toe kwam om te vertellen dat hij een ijsje voor ons zou kopen als wij plastic gingen rapen op het strand. Als ik nu in Nederland plastic op straat zie, raap ik dit ook op en gooi ik dit in de vuilnisbak, alleen dan zonder het ijsje als beloning.

Mijn verhaal begon klein. Mijn instagramactie, waarin ik mijn volgers aanspoorde plastic te rapen, werd opgepikt door de regionale krant in Algarve. Dat artikel werd weer opgepikt door de radio en televisie, en nu geef ik bijvoorbeeld op Curaçao lezingen aan basisscholen over plastic. Dit alles begon allemaal in een hoekje in een klein tijdschrift uit Algarve. Ik ben zo blij met de ‘clean ups’ en ik vind het ook zo’n leuk onderwerp. Ik heb al meer dan 200 kinderen gesproken, en dat begon omdat ik iets had gevonden waarbij ik niet bang was om fouten te maken. Mijn definitie van passie is iets doen waarbij je niet bang bent om te falen. Ik heb een passie voor het milieu, en heb daarin mogen ervaren dat de kleine dingen een grote impact kunnen hebben.”

 
 

Don’t judge a book by it’s cover!