Impactstudie

20170417-493A6476.jpg

Masterscriptie psychologie over de human library

Eind 2017 heeft Anna Handke (masterstudent Psychologie) haar onderzoek naar de Human Library afgerond, op basis van de Human Library in Groningen op 17 juni 2017. Zoals zij aangeeft in haar scriptie, betreft het een eerste wetenschappelijke studie naar de impact van de Human Library. Het Human Library concept wordt inmiddels in meer dan 80 verschillende landen uitgevoerd, dus de uitkomsten zijn van groot belang. 

Het onderzoek ging specifiek in op de vraag of de denkbeelden van de bezoeker over de minderheidsgroep, met wie diegene contact had, ten positieve waren bijgesteld. Er werden 87 bezoekers ondervraagd, in drie delen: vooraf, direct achteraf en één maand later. 

Over het algemeen biedt deze studie een krachtige ondersteuning voor het uiteindelijke doel van de Human Library. Zelfs een kort gesprek, waaraan mensen vrijwillig deelnemen, kan voldoende zijn om de houding van de bezoekers ten aanzien van de minderheidsgroep te verbeteren.  Concluderend kan gesteld worden dat het bezoeken van de Human Library zeer nuttig kan zijn om de intergroepsrelaties in de samenleving te verbeteren. Kanttekeningen daarbij zijn het belang van een kwalitatief hoogwaardig gesprek en de motivatie van de bezoeker. De masterscriptie promoot uiteindelijk de slogan van de Human Library: "Don't judge a book by its cover". 

Download hier de volledige studie.  

 

Zie hieronder enkele foto's van de betreffende editie in Groningen.