De Achterflap

“Dwarslaesie”

 
 
Dwarslaesie 1.png
 

“Toen ik vier jaar oud was rende, sprong en klauterde ik net als mijn leeftijdsgenootjes. Maar het was al wel duidelijk dat ik last had van krommingen in mijn wervels. Na lang onderzoek ontdekten de artsen dat ik scoliose en kyfose had. Daarna moest ik zo snel mogelijk geopereerd worden. Ze waren bang dat de krommingen mijn organen in de weg zouden gaan zitten. Een operatie die niet fout had mogen gaan, is toch fout gegaan bij mij. Tijdens deze operatie is er een zenuw kapot gegaan waardoor het voor mij meer mogelijk is om te lopen. Hoe vervelend dit ook allemaal is, toch zou ik met niemands leven willen ruilen. We hebben allemaal onze ziektes en beperkingen.

In mijn pubertijd was ik weleens jaloers, de switch kwam daarna. Ik weet dat ik met negativiteit nergens kom. Ik heb mijn lichaam door de jaren heen leren kennen. Ik eet gezond, werk en sport twee keer in de week. Vroeger dacht ik dat sporten in mijn situatie niet hielp, maar nu weet ik dat dat wel zo is. Met mijn gezondheid gaat het eigenlijk hartstikke goed. Ik denk dat dat te maken heeft met hoe je je voelt en jezelf verzorgt. Veel mensen worden te veel beschermd.

Op een gegeven besloot ik voor mezelf “Hey Roos, ga er voor!” Ik woon op mijzelf en heb een grote familie- en vriendenkring waar ik heel erg dankbaar voor ben. Ik heb alle ‘normale dingen’ die iedereen heeft gehad, zoals feestjes, ook gehad. En nu ben ik nog steeds geregeld in de kroeg te vinden. Natuurlijk zijn er dingen die ik niet kan of minder makkelijk kan.

Een deel van deze dingen zijn te wijten aan het feit dat Nederland niet altijd rolstoelvriendelijk is. Ik zou bijvoorbeeld graag nog een keer naar een groot festival gaan. Er is alleen vaak weinig of vage informatie beschikbaar over de rolstoeltoegankelijkheid. Nederland kan wat betreft rolstoeltoegankelijkheid nog veel leren.

Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal een taak hebben in het leven. Ik heb mij door veel mensen laten inspireren. Nu is het aan mij om anderen te inspireren.”

Wil je verder lezen? Ik hou hier een blog bij: https://www.facebook.com/Roosvierthaarleven/

 
 

Don’t judge a book by it’s cover!